Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2020 16:25 - Човешка храна за котки – какво е полезно за тях?
Автор: catslife Категория: Други   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.12.2020 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Здравейте, любители на котки! Днес ще си поговорим за това коя човешка храна е полезна и коя – вредна, за нашите котки.
   Най-добрата диета за една котка определено е котешката храна. Това обаче не значи, че от време на време не може да давате на любимеца си от вашата чиния. Важно е да знаете какво е полезно и какво не е за тях, за да не свършат нещата фатално.
   1. Месо
   Котките са си хищници по природа. Те имат нужда от протеина в месото за здраво сърце, добро зрение и здрава репродуктивна система. Можете да им давате сготвено говеждо, пилешко и пуешко месо. Ако давате на котката си сурово или развалено месо има опасност тя да се разболее. Може би се питате "Суровото месо раболява котките? Те нали са хищници?". Да, хищници са, но в несготвеното месо може да има паразити! Златното правило: Ако ти не можеш да го ядеш, не го давай на котката си!
   2. Зърнена храна
   Овесът има много протеини и се приготвя лесно. Царевицата и качамакът са с добра текстура за котките. Може да опитате кафяв ориз и ечемик, но първо ги намчкайте. Котките обикновено харесват по-малки зърна като кус-кус и просо. Просто се уверете, че всички зърна, които давате, са сготвени, за да може вашето коте да ги усвои напълно. Галета от пълнозърнеста пшеница също е добре.
   3. Риба
   Рибата съдържа много омега-3 мастни киселини, които спомагат за доброто зрение и се борят срещу артрит, бъбречни и сърдечни заболявания. Сготвена риба или риба от консерва са добро лакомство за вашата котка. Но отново, да й давате сурово месо не е добра идея.
   4. Яйца
   Яйцата са още един добър източник на протеин. Като рибата и месото, те трябва да са сготвени, за да не навредят на вашето коте.
   5. Зеленчуци
   Не всички котки харесват зеленчуци и още по-малко плодове. Но те са богат източник на витамини и съдържат фибри и вода, за да помогнат при храносмилането. Опитайте прясна краставица или пъпеш, броколи на пара или аспержи. Моят котарак Макс много харесва маруля. А котаракът ми Барни много обичаше диня.
   6. Сирене
   Сиренето е лакомство, което съдържа много протеини. Добро е за котката, но само в малки количества. Коремчетата на доста котки не могат да се справят добре с млечните продукти. Затова си спестете сиренето.
   7. Храни, които котките НЕ бива да ядат
   Пазете далеч от котките си храни като:
- шоколад
- грозде и стафиди
- лук и чесън
- ядки от макадамия
- тесто за хляб
- алкохол

   Ако мислите да давате на котката си храна, която е предназначена за хора, поговорете с ветеринален лекар за това кога и колко е добре за вашия домашен любимец. Моля, не давайте прекалено много храна на вашия пухкавелко, защото това довежда до затлъстяване и много проблеми! Поддържайте котката си в добро здраве!

   Това беше всичко за днес. Надявам се да ви е харесало. Ако е така, ще съм много благодарна ако гласувате с едно палче нагоре и споделите моя блог с приятели!Вашата котка яде ли човешка храна? За какви други теми свързни с котки бихте искали да си говорим? Оставете и един коментар! Чао-мяу!

[Цялата информация беше взета от WebMD]

П.С.: Извинявам се, ако има правописни, граматически или пунктоационни грешки




 



Тагове:   блог,   Blog,   котки,   cats,   cats life,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: catslife
Категория: Други
Прочетен: 20915
Постинги: 19
Коментари: 17
Гласове: 72
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031